brush brush

Екскурзия до Ловеч

author Kami Ivanova
|
date

Децата от Училището в село Русаля посетиха „Златния Ловеч, градът на люляците“

Петък, 23ти Февруари, беше един изключително вълнуващ, изпълнен с приключения ден за децата от нашето училище. Още в ранното утро всички вече бяхме заредени с усмивки и очаквахме с нетърпение да пристигнем в Ловеч. Програмата включваше посещение на няколко забележителности с исторически акцент, както и зоологическата градина в парк Стратеш, който за наше щастие се излагаше на слънчице през целия ден. Ето и кратки бележки от посетените популярни забележителности..

Ловешката Зоологическа градина

Там се отглеждат животни характерни за българските земи, както и от други континенти. Създаден през 1960-те години на XX век. Ние успяхме да видим около 70 вида животинки, от които имаше диви миниатюрни прасенца, които свободно се разхождаха в градината с малките си. Особено общителни бяха също и маймуните от порода Капуцин, Морска котка, както и елените и техните малки. Съвсем естествено, за децата бе изключително интересно и до последно не искаха да си тръгват. Животните сякаш усещат невинността на децата и ги допускат много по-лесно до себе си, отколкото възрастните…

Покрития мост

Разхождайки се из централната част на града, посетихме и  прочутият покрит мост, построен през 70-те години на XIX-ти век от известния български строител –  майстор Колю Фичето. Още оттогава мостът се е превърнал в символ на Ловеч. Първоначално мостът е проектиран като транспортен и пешеходен, докато в наши дни е само за пешеходци и е осеян от магазинчета за традиционни носии, посуда и накити.

Ловешка средновековна крепост, разположена на скалистия хълм Хисаря

От там се отправихме на горе към средновековната Ловешка крепост, през Етнографския комплекс, който постепенно откриваше освен историческите руини от върха на кулата, и  омайни панорамни гледки към скалите, озеленения град, старата градска баня Дели Хамам и храмът Успение Богородично.

Паметник на Васил Левски

На един хвърлей камък разстояние от крепостта се намира друга от известните забележителности в Ловеч – най-големият паметник на Васил Левски в България. Открит е през 1964 година и оттогава става символ на града.

Колко е хубаво да ходим на екскурзия! Благодарим на дарителите ни, които направиха това възможно и тази година!

 

Абонирайте се за нашия бюлетин

book paint

Други Новини

decor
heart
hat cubic

“Този, който отваря училище, затваря затвор”
Виктор Юго

Приятели

имаме нова банкова сметка и ако искате да подкрепите финансово нашата кауза, може да продължите да използвате банков превод или превод чрез Paypal

Банков превод:
СДРУЖЕНИЕ РУСАЛЯ
БАКБ
BIC: BGUSBGSF
IBAN: BG68BGUS91601009862600

decor