brush brush

Седмокласничка от Училището по изкуства и занаяти подгрява концерта на етно джаз групата „Варварските цигулки“

author Kami Ivanova
|
date

Виолета Маринова и нейният ръководител Йонко Христов подгряваха концерта на интернационалната група Violons Barbares във Варна

На сцената в Градската художествена галерия в морската столица Виолета е изпълнила няколко народни песни. Освен че пее, талантливата възпитаничка на училището по изкуства и занаяти в Русаля свири на тарамбука и булгарина.

„Беше вълнуващо преживяване и за мен, и за Виолета, защото по принцип подгряващите музиканти трябва да подготвят публиката за концерта. Така че участието ни беше много отговорно. Музикантите от „Варварските цигулки“, както самите те превеждат името си Violons Barbares, свирят етно джаз и във Варна представяха новия си албум „Чудовища и фантастични същества“. Понеже албумът съдържа легенди и мотиви от българския фолклор, поканиха нас. А поканата дойде от Флориан Демирев, който каза, че е гледал наши видеа от предишни участия“, разказва Йонко Христов, който работи като социален педагог в училището в Русаля и е музикален ментор на Виолета.

След това допълва, че Violons Barbares е съставена от трима музиканти – монголец, французин и българин, и това е Димитър Гугов, който е фронтмен на групата и гъдулар.

Интервю:

„Пяла съм и друг път на големи сцени, но сега беше много вълнуващо, защото имах възможност да се запозная с музикантите. Много ми хареса музиката, която те свирят. Песните им сякаш разказват цялата история на България, а тя е чудесна“, казва Вили, която е от Варна. Учи в училището в по изкуства и занаяти в Русаля от първи клас. Когато отишла там, мечтата й била някой ден да бъде лекар. После обаче чула гласа си и разбрала, че има талант да пее, затова сега вече иска да бъде певица. „Аз вече съм в седми клас и ми предстои да кандидатствам. Решила съм да е музика и да уча в Пловдив, където никога не съм ходила, но градът ми харесва. Нямам търпение и в същото време не искам да си тръгвам оттук, защото моето семейство в училището в Русаля много ще ми липсва. Но е време да се науча сама да се справям с живота“, усмихва се Виолета.

„Булгарината е най-древният български инструмент и има интересна история, която тръгва от Афганистан. Аз самият видях булгарина за първи път, когато като военнослужещ бях на една от мисиите си в Афганистан, и останах омагьосан. Там все още има хора, които свирят на този инструмент. Прилича на тамбура и у нас така е известен – българската тамбура. Прави се от тиква и има две двойки струни. При това всеки инструмент се майстори специално за човека, който ще свири на него“, казва Йонко Христов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА
Сн. Камен МИНКОВ

 

Абонирайте се за нашия бюлетин

book paint

Други Новини

Галерия

decor
heart
hat cubic

“Този, който отваря училище, затваря затвор”
Виктор Юго

Приятели

имаме нова банкова сметка и ако искате да подкрепите финансово нашата кауза, може да продължите да използвате банков превод или превод чрез Paypal

Банков превод:
СДРУЖЕНИЕ РУСАЛЯ
БАКБ
BIC: BGUSBGSF
IBAN: BG68BGUS91601009862600

decor